Популярний і корисний продукт виявився небезпечним
Опубликованно 30.10.2019 01:00
Вчені Стенфордського університету (США) з'ясували, що куркума, яка використовується для виготовлення приправи каррі і є лікарською рослиною, може містити свинець, володіє нейротоксичным дією. Про це повідомляється в прес-релізі на Phys.org.
Дослідники визначили можливі причини потрапляння важкого металу в кров жителів Бангладеш по співвідношенню ізотопів свинцю. Виявилося, що найбільш імовірним джерелом є куркума, при переробці якої додається свинцевий хромат в якості барвника для додання яскраво-жовтого забарвлення. Це практика триває з 1980-х років, коли повені негативно вплинули на посіви рослини, обесцветив їх тканини.
Свинець збільшує ризик серцево-судинних захворювань у дорослих та призводить до порушень розвитку центральної нервової системи у дітей. Не існує безпечного межі змісту важкого металу в організмі. Близько 90 відсотків дітей з підвищеним рівнем важкого металу в крові живе в країнах з низьким рівнем доходу. За оцінками, когнітивні порушення призводять до економічних втрат майже в трильйон доларів.Що відбувається в Росії і в світі? Пояснюємо на нашому YouTube-каналі. Підпишись!
Категория: Разное