Названа несподівана небезпека хліба


Опубликованно 27.04.2019 01:33

Названа несподівана небезпека хліба

Міжнародна група вчених з'ясувала, що вживання пропіонату, який використовується при виготовленні хлібобулочних виробів, призводить до гормональних порушень, посилює ризик ожиріння і діабету. Про це повідомляється в прес-релізі на сайті Школи громадської охорони здоров'я при Гарвардському університеті.

В ході експерименту короткоцепочечная жирна кислота, що запобігає появі плісняви на хлібі, вводилася в організм мишей. В результаті спостерігалося підвищення активності симпатичної нервової системи, що в свою чергу призвело до зростання рівня таких гормонів як глюкагон, норадреналін і білок-переносник жирних кислот FABP4). Клітини печінки гризунів виробляли більше глюкози, і розвивалася гіперглікемія — ознака цукрового діабету.

У другій частині дослідження взяли участь 14 здорових добровольців, які були розділені на дві групи. Люди в одній з них отримували їжу, що містить один грам пропіонату, а в іншій — їжу з плацебо. Зразки крові збирали перед їжею, протягом 15 хвилин після їжі і кожні 30 хвилин протягом чотирьох годин. Виявилося, що вживання продуктів з пропіонатом також збільшувало вироблення гормонів, що провокують метаболічні порушення.

За оцінками, більше 400 мільйонів людей у всьому світі страждають від діабету, і, згідно з прогнозами, до 2040 року показник захворюваності зросте на 40 відсотків, незважаючи на активні заходи щодо профілактики цього стану.Що відбувається в Росії і в світі? Пояснюємо на нашому YouTube-каналі. Підпишись!



Категория: Разное