Розкрита таємниця походження шоколаду
Опубликованно 27.12.2018 04:21
Вчені Університету Британської Колумбії в Канаді виявили у високогір'ї Еквадору стародавні керамічні судини зі слідами какао Theobroma cacao, вік яких досягає 5300 років. За словами дослідників, це найперша свідоцтво вирощування одомашнених какао-бобів на американських континентах. Стаття опублікована в журналі Nature Ecology & Evolution.
Вважалося, що какао було вперше одомашнена в Мезоамериці приблизно чотири тисячі років тому, проте результати геномних досліджень продемонстрували велике генетичне різноманіття T. cacao в північній частині Амазонської низовини. Це вказує на те, що даний регіон був центром походження какао.
В ході археологічних розкопок на ділянці Санта-Ана–Ла-Флорида на південному сході Еквадору вчені знайшли керамічні і кам'яні артефакти, які використовувалися в побутових, ритуальних і похоронних цілях. Аналіз обвугленого нальоту на посуді показав наявність крохмальних зерен T. cacao, а також органічних залишків, включаючи алкалоїд теобромін і ДНК. Дослідники не виявили слідів дикого какао, що підтверджує наявність тільки одомашненої форми.
За словами дослідників, представники культури Майо-Чинчипе, які проживають в даному регіоні, вирощували какао в період з 5300 по 2100 рік до нашої ери. Таким чином, одомашнення рослини відбулося за 1,5 тисячі років до того, як воно з'явилося в Мезоамериці. Згідно з даними, що отримані в ході інших досліджень, корінні американці Еквадору використовували також дикі сорти T. cacao. Рослини служили їжею, з них готували напої, лікарські препарати та стимулятори.
Категория: Разное