Названа безпечна доза алкоголю
Опубликованно 24.06.2018 02:54
Вчені Королівського університету Белфаста (Північна Ірландія) з'ясували, що ті, хто п'є не більше однієї стандартної порції алкоголю (10 грамів чистого спирту) в день, мають самий низький ризик розвитку злоякісних пухлин серед питущих. При цьому кожна зайва доза спиртного збільшує ймовірність захворювання деякими видами раку. Про це повідомляється в прес-релізі на MedicalXpress.
В ході аналізу використовувалися дані обстеження 99 654 людей, які взяли участь у довготривалому дослідженні причин розвитку раку простати, легенів, товстої і прямої кишки і яєчників. Фахівці стежили за станом здоров'я випробовуваних протягом 8,9 року в середньому. Рівень вживання алкоголю визначали з допомогою харчового опитувальника, який добровольці заповнювали з 1998 по 2000 рік.
За весь час були зареєстровані 12 763 випадку первинного раку і 9559 смертей. Залежність смертності від кількості випитого спиртного являла собою J-подібну криву — тобто ті, хто вживав не більше і не менше однієї стандартної порції алкоголю в день, мали найнижчий рівень ризику смерті від раку або серцево-судинних захворювань. Проте якщо розглядати тільки рак, то ймовірність захворювання лінійно зростає разом з дозою.
За словами вчених, в дослідженні брали участь люди похилого віку, що обмежує застосовність результатів. Крім того, в аналізі не враховувалися соціально-економічні фактори.Більше важливих новин в Telegram-каналі «Стрічка дня». Підписуйся!
Категория: Разное